Назад в новини
55789

З Dnipro-M відшліфував і паркет не зіпсував. Циклювання та шліфування підлоги своїми руками

Серед усіх матеріалів підлогового покриття, найестетичнішим і затишним для більшості власників квартир до цього дня залишається дерев'яний паркет. Дійсно, деревина ідеально підходить для створення атмосфери затишку в будь-якій кімнаті, але при її використанні в декорі Вашої житлової площі виникає досить важливе питання - як зберегти красу матеріалу і збільшити термін «життя» підлоги?

Зміст:

  1. Циклювання і шліфування паркету, в чому різниця?
  2. Як циклювати паркет
  3. Як шліфувати підлогу

Звичайно ж періодичного циклювання підлоги цілком достатньо для підтримки первісного вигляду підлогового покриття. Але використання автоматичного циклювателя або, в гіршому випадку, ручної циклі пов'язане з безліччю труднощів, так як процес цей досить довгий і енерговитратний. Багато сміття і зайва гучність роблять цей спосіб догляду за паркетом незручним, а з появою на ринку нових машин, ще й застарілим.

В такому випадку набагато вигідніше просто розібратися як шліфувати підлогу своїми руками, що заощадить багато часу і сил. Але все ж давайте детально розберемо, чи потрібно витрачати час на циклювання.

Циклювання і шліфування паркету, в чому різниця?

Отже, що ж таке власноручне циклювання паркету? Це зняття застарілого і пошкодженого шару з підлогового покриття за допомогою як ручного, так і електричного інструменту. Заточена пластина з металу в таких приладах знімає дерев'яну стружку з підлоги, але така робота важка і довга. Також при відсутності належного вміння циклювання паркету вийде низькоякісним, тому що цей процес вимагає певних практичних навичок.

Циклювання і шліфування паркету - в чому різниця

Груба обробка за допомогою крупнозернового наждачного паперу спокійно замінює циклювання. Процеси схожі між собою, але шліфування менш енергозатратне і гучне заняття. Також крупнозернова обробка використовується для доведення покриття до більш гладкого стану.

У чому різниця між шліфуванням і циклюванням паркету

Але все ж давайте розберемося в цих питаннях більш детально.

Як циклювати паркет

Вище ми розібралися що ж це за процес, тепер розглянемо питання: коли ж паркету потрібно грубе циклювання?

Як тільки шорсткості і подряпини старого покриття терпіти вже немає ніяких сил, підлогу вимагає термінового оновлення. У такому випадку потрібно вибрати спосіб - ручний або машинний.

Як циклювати паркет - машинна циклювання

Якщо вирішити користуватися звичайною ручною циклею, то варто відразу готуватися до тривалої роботи, можливо навіть доведеться витратити кілька днів.

  • Перше що потрібно зробити - винести всі меблі з кімнати, а плінтуса просто демонтувати.
  • Далі слід підготовка статі, яка складається з прибирання сміття, а потім зволоження паркету.
  • Тепер підлога готова і поділивши периметр на кілька смуг можна починати обробку. Поступальними рівномірними рухами потрібно знімати старий шар деревини, спочатку уздовж волокон, а після в протилежну сторону.

Але якщо у вас просто немає пари вільних днів на обробку статі? Тоді давайте розберемо як же правильно циклювати паркет своїми руками за допомогою спеціальної машини?

Почнемо з того, що таке циклювання відрізняється від ручного, адже набагато вигідніше виконати її за допомогою барабанної або стрічкової шліфувальної машини, оснащеної крупнозернистим наждачним папером (від 24 до 40 Р). У такому випадку декілька днів роботи перетворяться на всього лише кілька годин.

Як циклювати паркет своїми руками за допомогою циклі

Єдиним важливим питанням залишається лише перевірка електромережі в квартирі. Якщо напруга не досягає 220 Вт, то потрібно підключати машину безпосередньо до електрощита.

А ось вже спосіб роботи мало відрізняється від ручного:

  • Потрібно підготувати кімнату, звільнивши її від речей і меблів, а також демонтувавши плінтуса.
  • Після зволоження підлогового покриття, рівномірно знімайте старий шар паркету, під час роботи з потрібною силою натискаючи на машину.
  • Кути і важкодоступні місця циклювати варто за допомогою кутової машини, не варто лізти стрічковою машинкою в місце, для якого вона не призначена.
  • У разі, якщо Ви пропустили маленьку шорсткість або тріщину, найкраще буде обробити цю міні-ділянку вручну за допомогою того ж крупнозернистого наждачного паперу.

Как шлифовать паркет шлифмашинкой

Ось і все, підлога відцикльована і повністю готова до шліфування.

Як шліфувати підлогу

Отже, старий шар знятий і тепер можна продовжувати процес оновлення паркету.

Так як кімната вже звільнена від зайвих предметів, а підлога при циклюванню була зволожена і очищена від сміття, то можна себе привітати, підготовка до шліфування завершена.

Цей процес, особливо після циклювання повинен проходити в кілька етапів і виконуватися потрібним інструментом. Чим же люди вважають за краще оновлювати паркет? Цей процес може відбуватися за допомогою:

Кожен вид приладу підійде для вирішення певних завдань і варто детально розібрати, який агрегат для чого потрібен:

Стрічкова шліфувальна машина ідеально підійде для обробки підлоги по всій площі. Ширина стрічки та принцип роботи дозволяють швидко і легко впоратися навіть з досить великою площею оновлюваного паркету.

Ексцентрикова машина в силу своєї конструкції і функціонального призначення потрібна в разі присутності кутових або закруглених поверхонь.

Вібраційна шлифмашина корисна на заключному етапі шліфування, тому що володіє формою праски, що дозволяє спокійно впоратися з важкодоступними місцями.

Як шліфувати паркет шліфмашинкою

Найчастіше, досить буде наявності лише машини стрічкового типу, але в разі особливої ​​планування кімнати непогано було б також мати під рукою вібраційний агрегат.

Отже, потрібний вид шліфувальної машини підібраний, а підготовка кімнати і підлоги завершена. Про всяк випадок варто ще раз уважно оглянути паркетне покриття і згадати основні нюанси роботи з стрічковою шліфувальною машиною, так як особливих премудростей у використанні вібраційного типу не потрібно:

  • Шліфування здійснюється в діагональному напрямку по відношенню до укладання покриття. Перед самим процесом вельми важливо правильно підібрати тиск наждачного паперу на поверхню, з якою Ви працюєте. Від цього залежить якість виконаної роботи, адже недостатній тиск призводить до нерівностей і залишкам пошкодженої деревини.
  • Шліфування повинно відбуватися таким чином, щоб в процесі кожна наступна пройдена доріжка перекривала попередню на пару сантиметрів.
  • Швидкість роботи з машиною повинна бути середньої. Якщо пустити її занадто швидко або повільно, на паркеті залишаться опуклості і поглиблення.
  • У разі раптового уповільнення роботи шліфувальні машини, варто зменшити тиск інструменту на поверхню.

Тепер можна приступати до першого етапу поверхневої шліфування:

  • Підберіть абразив із зернистістю Р60 або Р80;
  • За допомогою поступальних рівномірних рухів обробіть основну частину підлогового покриття;
  • Далі слід обробка кутів і важкодоступних місць;
  • Знову пройдіться і огляньте підлогу після роботи.

Перед останнім етапом потрібно зашпаклювати будь-яку щілину або зазор за допомогою мастики, або суміші з деревної пилом, яка залишилася після циклювання і шліфування.

І ось робота вже на фінішній прямій.

Спосіб чистової обробки незміннний, єдине що відрізняється - зернистість абразиву, яка тепер повинна бути від Р100 до Р120.

Виконавши всі описані етапи, залишається лише прибрати тирсу і пил, нанести антисептичний засіб і покрити паркет лаком, перший шар якого - грунтовка. Після висихання, підлогу знову шліфується і ось вже тоді наносяться інші шари.

Ось і все, робота закінчена, а покриття виглядає прекрасно, як нове. Залишається лише одне важливе питання, коли знову доведеться циклювати паркет? Досить повторювати вищеописані дії раз в 6 або навіть 8 років.

Сподіваємося, що ця стаття допоможе всім людям, які вирішили оновити підлогу своїми руками. А в разі відсутності потрібного інструменту, чекаємо вас на офіційному сайті Dnipro-M. Безліч електроінструментів і витратних матеріалів, їх опис, характеристики і найголовніше - відгуки задоволених покупців, все це допоможе як любителю, так і професіоналу у виконанні робіт будь-якої складності. Циклювати і шліфувати своїми руками з відповідним інструментом - легко і просто.