Husqvarna automower 315 prisjakt. Husqvarna robotgräsklippare – Bäst i test: Experternas favoriter

Husqvarna robotgräsklippare – Bäst i test: Experternas favoriter

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

 • 1 Vår testartikel om Husqvarna robotgräsklippare innehåller:
 • 2 Husqvarna robotgräsklippare testartikel 2023 – Dessa 6 är bäst enligt experterna
 • 3 Husqvarna Automower 430X
 • 4 Husqvarna Automower 435X AWD
 • 5 Husqvarna Automower 420
 • 6 Husqvarna Automower 535 AWD
 • 7 Husqvarna 450X
 • 8 Husqvarna Automower 315 Mark II
 • 9 Guide: Så här underhåller du din robotgräsklippare
 • 10 Så här installerar du din Husqvarna robotgräsklippare
 • 11 Guide: Allt du behöver veta om din robotgräsklippare
 • 12 FAQ – Vanliga frågor
 • 13 Husqvarna robotgräsklippare Test 2023: Använda källor
 • 14 Andra relevanta tester och artiklar
 • 15 Husqvarna 105

Behöver du en medhjälpare i trädgården?

I den här artikeln får du en översikt över marknadens bästa robotgräsklippare från Husqvarna. Vårt researchteam har valt ut nio modeller från Husqvarnas sortiment av robotgräsklippare, och flera av dessa är expertfavoriter.

Vi går igenom de olika modellerna och förklarar hur varje produkt fungerar samt vilka för- och nackdelar experterna har lyft fram i sina recensioner. Du hittar även information om hur du underhåller din Husqvarna robotgräsklippare och tips på hur du kommer igång med roboten när du får hem den.

Efter genomgången av de olika apparaterna i den här testartikeln om Husqvarna robotgräsklippare finns det en lista över alla expertkällor vi hänvisar till samt länkar till deras undersökningar.

Vi ger dig de bästa förutsättningarna för att hitta en robotgräsklippare som passar till just dina behov.

Vad ska jag tänka på innan jag köper en Husqvarna robotgräsklippare?

Om du funderar på att skaffa en robotgräsklippare finns det flera faktorer att ta hänsyn till.

Hur lämplig en viss modell är för din gräsmatta beror till exempel på gräsklipparens arbetsyta, klippbredd, klipphöjd och hur stark lutning den klarar av. Ta även hänsyn till batteritid, laddningstid, funktioner, sensorsystem, stöldskydd och knivblad för Husqvarna robotgräsklippare.

Eftersom att det kan vara svårt att testa ovanstående punkter själv kan det vara bra att läsa experternas kommentarer i den här artikeln. På så vis kan du se vilka apparater som har blivit godkända.

Vår testartikel om Husqvarna robotgräsklippare innehåller:

Överblick över marknadens nio bästa modeller

Genomgång av vad experterna anser om varje modell

Information om vad de olika apparaterna kan göra

Underhållsguide för din Husqvarna robotgräsklippare

Tips som hjälper dig att komma igång med roboten

Vanliga frågor och svar som du bör ha koll på inför köpet

Information om hur du får en fin gräsmatta

Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Tips på andra relevanta tester och artiklar

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar istället resultaten från oberoende tester. På så vis kan du snabbt och enkelt få en överblick över de mest välfungerande modellerna på marknaden.

Husqvarna robotgräsklippare testartikel 2023 – Dessa 6 är bäst enligt experterna

Här nedanför hittar du en genomgång av nio av marknadens bästa robotgräsklippare från Husqvarna. För en större variation har vi inkluderat både expertfavoriter och andra populära modeller. Här finns något för varje budget och smak.

Vid de gröna rutorna under produktnamnen kan du se vad experterna framhäver hos varje apparat. Där hittar du även en prisjämförelse för varje modell. På så vis kan du snabbt och enkelt se var du får bäst pris.

Husqvarna Automower 430X

Husqvarna 430X har varit med i ett stort test av robotgräsklippare hos Pricerunner.se, där experterna recenserade totalt 31 olika modeller. Modellen 430X väckte stor glädje och utsågs i slutändan till “Bästa premiumval”. Detta innebar en fin andraplacering i granskningen.

Pricerunner.se beskriver enheten som en “lättanvänd och teknikfylld robotgräsklippare för stora ytor med komplicerad terräng”, och de framhäver i synnerhet modellens driftsäkerhet. Som konsument kan du tryggt lita på driftsäkerheten och arbetsmoralen hos den här modellen, och experterna påpekar även att maskinen är väldigt användarvänlig och kompetent. Som en bonus är roboten riktigt bra på att klippa gräset på svåra gräsmattor, och den klarar av trädgårdens utmaningar bättre än konkurrenterna.

Pricerunner.se sammanfattar sin upplevelsen med enheten så här: “Den är helt enkelt en av de absolut mest driftsäkra, lättanvända och prisvärda premiumklipparna på marknaden.” Anledningar till att investera i Husqvarna 430X:

 • Extremt driftsäker
 • Smart
 • Lätt att installera och programmera
 • Många funktioner

Det kraftfulla valet

Husqvarna 430X kommer att passa bäst hos dig med en medelstor trädgård. Den här produkten klarar nämligen av gräsmattor på upp till 3200 kvadratmeter. Det här är en stor och kraftfull robot inifrån och ut, vilket gör att den är robust och hållbar. Med ett vintergarage för Husqvarna robotgräsklippare kan livslängden dessutom bli avsevärt längre.

Husqvarna 430X har fyra hjul och är därför väl lämpad för terrängkörning. Detta gör att den klarar av fallfrukt och andra mindre hinder, ojämna underlag och lutande gräsmattor. Modellen är även gjord för att kunna arbeta på brantare sluttningar, och den klarar av en lutning på upp till 45 procent, eller 24 grader.

Väldigt lång drifttid

Du kan justera klipphöjden mellan 20 och 60 millimeter, och däremellan finns det nio inställningar att välja mellan. Som en bonus har robotgräsklipparen en väldigt låg ljudnivå på bara 57 decibel, vilket är bland det lägsta på marknaden. Detta kan faktiskt vara den mest tystgående robotgräsklippare som Husqvarna har tillverkat.

Den här modellen är väldigt högteknologisk, vilket bland annat återspeglas i det faktum att den kan styras via en app. Där kan du enkelt programmera maskinens körning, och om någon försöker stjäla gräsklipparen får du ett meddelande om detta på en gång. Navigationssystemet använder GPS för att skapa en bild av trädgården, vilket gör det lättare för roboten att veta exakt var den har kört. Detta gör att maskinen kan arbeta mer effektivt och utnyttja drifttiden bättre.

 • Toppbetyg i test av robotgräsklippare
 • Premiumval
 • För medelstora gräsmattor
 • Packad med modern teknik
 • Lång drifttid

Specifikationer för Husqvarna 430X – basfakta

Tillverkare, modell: Husqvarna 430X Typ: Robotgräsklippare Arbetsyta: 3 200 kvadratmeter Klippbredd: 24 cm Klipphöjd: 20-60 mm Klippsystem: Pivotknivar Maximal lutning: 45 % (24 grader) Ljudnivå: 57 dB Batteridriven: Ja Drifttid per laddning: 135 minuter Laddningstid: 50 minuter Kan styras från en app på telefonen: Ja Höjd: 31 cm Bredd: 56 cm Längd: 72 cm Vikt: 13,2 kg

Husqvarna Automower 435X AWD

Husqvarna 435X AWD har testat av den svenska versionen av Pricerunner i ett experttest av 31 olika robotgräsklippare. Experterna tyckte riktigt bra om den här modellen och utsåg den i slutändan till “Bästa terränggående robotgräsklippare”. Den hamnade dessutom på plats 8 av 31 i hela undersökningen, vilket är riktigt bra.

Experterna beskriver modellen som en “fyrhjulsdriven lyxutrustad robotgräsklippare för branta slänter”, och de framhäver att det här är marknadens första fyrhjulsdrivna robotgräsklippare. Den är byggd för extrema trädgårdsförhållanden och har enligt experterna inga problem under körningen. Som en bonus har den ett Smart sensorsystem, en bra användarvänlighet och en bra batteritid.

Experterna sammanfattar upplevelsen så här: “Husqvarna 435X AWD passar bäst för dig som har gräsmattor med kraftig slänt…. Den är också lite av ett skrytbygge som förmodligen kommer att göra grannarna gröna av avundsjuka.”

Anledningar till att investera i Husqvarna 435X AWD:

 • Fyrhjulsdrift
 • Tidseffektiv på komplicerade ytor
 • Fantastisk på sluttningar
 • Kontinuerliga uppdateringar
 • Lätt att installera

För extrema förhållanden

Om du är ute efter en Husqvarna robotgräsklippare som är oöverträffad i extrema omgivningar med många sluttningar och ojämna underlag är Husqvarna 435X AWD det självklara valet. Det här är en väldigt speciell robotgräsklippare med fyrhjulsdrift, vilket gör den bättre lämpad för ojämna trädgårdar.

Der Husqvarna Automower® 315X. ein Premium-Modell der X-Line-Serie

Modellen är därför unik på marknaden för robotgräsklippare, och den klarar av sluttningar med en lutning på upp till 70 procent. Detta är otroligt mycket. Gräsklipparen är dessutom väldigt robust och gjord för att fungera i extrema förhållanden. Som en bonus får den även regelbundna uppdateringar som ser till att din robot alltid är så modern som möjligt.

Lång drifttid

Det finns många fördelar med Husqvarna 435X AWD, och här vill vi framförallt nämna drifttiden. Modellen är batteridriven och kan arbeta i upp till 100 minuter på en laddning, vilket är väldigt länge jämfört med konkurrenterna. Som en extra bonus är laddningstiden kort. Det tar nämligen bara en halvtimme att ladda batteriet.

Den maximala arbetsytan är 3500 kvadratmeter, vilket är en hel del, och produkten passar därför bra i medelstora trädgårdar. Användarvänligheten är också bra med en enkel och problemfri installation, och gräsklipparen har en utmärkt ljudnivå på 63 decibel.

 • Toppbetyg i test av robotgräsklippare
 • Fantastisk i branta sluttningar
 • Perfekt på ojämn mark
 • Fyrhjulsdriven
 • Modern teknik såsom sensorsystem, röststyrning och tillhörande app

Specifikationer för Husqvarna 435X AWD – basfakta

Tillverkare, modell: Husqvarna 435X AWD Typ: Robotgräsklippare Arbetsyta: 3 500 kvadratmeter Klippbredd: 22 cm Klipphöjd: 30-70 mm Klippsystem: Pivotknivar Maximal lutning: 70 % Ljudnivå: 63 dB Batteridriven: Ja Drifttid per laddning: 100 minuter Laddningstid: 30 minuter Kan styras från en app på telefonen: Ja Höjd: 29 cm Bredd: 55 cm Längd: 63 cm Vikt: 17,3 kg

Husqvarna Automower 310 Mark II

i samarbete med PriceRunner

Robotgräsklipparen Husqvarna Automower 310 Mark II är en av experternas favoriter, och modellen har fått en riktigt fin placering som testvinnare hos jämförelsesajten Pricerunner.se.

Pricerunner.se har genomfört ett test av totalt 31 olika robotgräsklippare, och Husqvarna Automower 310 Mark II utsågs alltså till vinnare. Experterna beskriver modellen som en “mycket pålitlig, lättprogrammerad och genomtänkt robot för alla slags medelstora gräsmattor”, och de förklarar att den även briljerar inom funktionalitet och användarvänlighet.

Den här enheten är utformad för både smala områden och lutande mark, och experterna noterar även att modellen är bra för nybörjare. De skriver att gräsklipparen sköter sig själv under klippningen och att den levererar ett fint resultat. Den har dessutom ett rimligt pris.

Pricerunner.se sammanfattar upplevelsen så här: “Automower 310 Mark II är duktig på att hålla såväl lutande slänter som långsmala korridorer välklippta. Vidare går den mycket snabbt att installera, så även för en novis”

Anledningar till att investera i Husqvarna Automower 310 Mark II:

Lämplig för mindre trädgårdar Husqvarna Automower 310 Mark II är en oerhört fin och modern modell som är både robust och stabil. Den är gjord för att hålla länge och kan därför användas i många år. Om du har ett vintergarage för Husqvarna-klipparen kommer den dessutom att hålla ännu längre.

Det här kan vara den robotgräsklippare som Husqvarna har fått mest beröm för i experttester, och du får därför en produkt med experternas kvalitetsstämpel. Gräsklipparen klarar en lutning på upp till 40 procent, eller 22 grader, och den är därför perfekt för både jämna gräsmattor och ojämna trädgårdar med blandad terräng. Detta ökar mångsidigheten avsevärt och gör gräsklipparen tillgänglig för fler typer av konsumenter.

Justerbar klipphöjd

Husqvarna Automower 310 Mark II har en klippbredd på 22 centimeter, och du kan själv justera klipphöjden baserat på hur långt du vill att gräset ska vara. Det finns ett par olika längdinställningar mellan 20 och 50 millimeter.

Den här maskinen innehåller mycket modern teknik, bland annat en timer och ett stöldskydd med PIN-kod. Detta gör att du kan vara säker på att ingen annan än du kan använda robotgräsklipparen. Maskinen har även sensorer som förhindrar kollisioner med föremål på gräsmattan. Gräsklipparen är batteridriven och kan arbeta i 60 minuter på en laddning. Den vänder sedan tillbaka till laddstationen för att ladda upp batteriet igen, vilket tar ungefär en timme.

 • Testvinnare i test av robotgräsklippare
 • Justerbar klipphöjd
 • Med sensorer och stöldsäkring
 • Bluetooth och app för fjärrstyrning

Specifikationer för Husqvarna Automower 310 Mark II – basfakta

Tillverkare, modell: Husqvarna Automower 310 Mark II Typ: Robotgräsklippare Arbetsyta: 1 000 kvadratmeter Klippbredd: 22 cm Klipphöjd: 20-50 mm Klippsystem: Pivotknivar Maximal lutning: 40 % (22 grader) Ljudnivå: 60 dB Batteridriven: Ja Drifttid per laddning: 60 minuter Laddningstid: 60 minuter Kan styras från en app på telefonen: Ja, via Bluetooth Höjd: 25 cm Bredd: 43 cm Längd: 57 cm Vikt: 9,4 kg

Husqvarna Automower 420

Husqvarna 420 har inte varit med i några experttester. Vi har dock valt att inkludera modellen ändå på grund av dess många kvaliteter. Generellt sett är det är ett säkert allround-val för konsumenter som inte har några specifika krav.

Anledningar till att investera i Husqvarna 420:

 • Väldigt tystgående
 • Dubbla guidekablar
 • Elektrisk höjdjustering
 • Hög driftsäkerhet

Har allt du behöver

Med Husqvarna 420 får du all den kvalitet som Husqvarna är kända för till ett överkomligt pris. Modellen utmärker sig på flera olika punkter, men i allmänhet kan man säga att den har allt som du kan förvänta dig av en gedigen robotgräsklippare.

Den passar bra till både små och stora trädgårdar eftersom att den kan klippa en yta på upp till 2200 kvadratmeter. Klippbredden ä 24 centimeter, vilket är en hel del, och klipphöjden kan justeras elektroniskt. Det finns ett par olika längdinställningar mellan 20 och 60 millimeter.

Bra terrängegenskaper och hög säkerhet

Husqvarna 420 fungerar bra på både jämn och ojämn mark och klarar även av trädgårdar med många slänter och sluttningar. Maskinen är gjord för att vara terränggående och kan därför hantera en lutning på upp till 45 procent, eller 24 grader. Ljudnivån är en av höjdpunkterna hos den här modellen. Den briljerar nämligen med en låg ljudnivå på bara 57 decibel. Detta kan faktiskt vara den mest tystgående robotgräsklippare som Husqvarna har tillverkat.

Maskinen är försedd med den senaste tekniken, vilket bland annat gör det möjligt att styra den från en app på telefonen. Gräsklipparen har även flera typer av stöldskydd: en unik PIN-kod, installationslås och ett stöldlarm. Det finns två sensorsystem som ser till att roboten varken välter eller krockar med större föremål, och den har även en timer. Timern gör att klippningen anpassas efter gräsets växtperioder och vädrets påverkan av tillväxten.

Gräsklipparen har en stor och enkel skärm som är gjord för att vara användarvänlig, och själva installationen är ganska självförklarande. Som en extra bonus kan du spara flera profiler och förprogrammera flera typer av gräsklippning.

 • Det säkra valet
 • Tystgående
 • Timer som anpassar klippningen efter gräsets tillväxt
 • Två sensorsystem
 • Stöd för flera profiler

Specifikationer för Husqvarna 420 – basfakta

Tillverkare, modell: Husqvarna 420 Typ: Robotgräsklippare Arbetsyta: 2 200 kvadratmeter Klippbredd: 24 cm Klipphöjd: 20-60 mm Klippsystem: Pivotknivar Maximal lutning: 45 % (24 grader) Ljudnivå: 57 dB Batteridriven: Ja Drifttid per laddning: 70 minuter Laddningstid: 55 minuter Kan styras från en app på telefonen: Ja Kan styras från en app på telefonen: Ja Höjd: 31 cm Bredd: 56 cm Längd: 72 cm Vikt: 11,5 kg

Husqvarna Automower 535 AWD

Husqvarna 535 AWD har inte varit med i några experttester, men det här är fortfarande en högkvalitativ produkt. Vi har därför valt att ändå inkludera den i vår testartikel om Husqvarna robotgräsklippare. Här rör det sig om en lyxprodukt i den övre delen av prisskalan, och denna lär i synnerhet tilltala mer kräsna trädgårdsentusiaster.

Kan allt – särskilt lämplig för branta sluttningar

Husqvarna 535 AWD är ett utmärkt alternativ om du är ute efter en högkvalitativ och kraftfull maskin. Modellen klarar av stora ytor på upp till 3500 kvadratmeter, vilket gör att den hamnar ungefär i mitten av Husqvarnas sortiment vad gäller arbetsyta.

En av de främsta höjdpunkterna hos den här maskinen är dess förmåga att köra på branta sluttningar. Den kan nämligen arbeta på mark med en lutning på upp till 70 procent, vilket är betydligt högre än de flesta konkurrenter. Detta kan vara Husqvarnas bästa robotgräsklippare för branta sluttningar.

100 minuters drifttid

En annan höjdpunkt med Husqvarna 535 AWD är batteritiden. Den här modellen har nämligen en lång drifttid på 100 minuter och en laddningstid på bara 30 minuter. Du kommer därför uppleva att gräsmattan klipps på nolltid. När gräsklipparen börjar få slut ström vänder den automatiskt tillbaka till laddstationen.

Gräsklipparen är utrustad med mycket modern teknik, bland annat en tillhörande app som kan användas för att styra och övervaka roboten. Den har även flera sensorsystem som ser till att den inte välter eller krockar, och när du lyfter upp maskinen stannar knivarna automatiskt av säkerhetsskäl.

Modellen använder ett omfattande GPS-system för att navigera, och detta skapar en fullständig täckning av trädgården. Du kan därför vara säker på att det inte lämnas kvar några oklippta fläckar. Gräsklipparen har ett stöldskydd som består av både ett larm och en PIN-kod. Det finns även en vädertimer som anpassar klippningen efter gräsets växtsäsonger.

 • Toppbetyg i test av robotgräsklippare
 • Fantastisk på branta sluttningar
 • Lång drifttid
 • Två sensorsystem
 • GPS-navigering

Specifikationer för Husqvarna 420 – basfakta

Tillverkare, modell: Husqvarna 535 AWD Typ: Robotgräsklippare Arbetsyta: 3 500 kvadratmeter Klippbredd: 22 cm Klipphöjd: 30-70 mm Klippsystem: Pivotknivar Maximal lutning: 70 % Ljudnivå: 62 dB Batteridriven: Ja Drifttid per laddning: 100 minuter Laddningstid: 30 minuter Kan styras från en app på telefonen: Ja Höjd: 29 cm Bredd: 55 cm Djup: 93 cm Vikt: 17 kg

Husqvarna 450X

Husqvarna 450X har testats av jämförelsesajten Pricerunner.se, som har genomfört ett stort test av robotgräsklippare. Undersökningen inkluderade 31 modeller från olika märken, och flera av dessa kom från Husqvarna. Experterna blev väldigt imponerade av Husqvarna 450X och gav den i slutändan en fjärdeplacering i testet. De framhäver i synnerhet att modellen är bra för stora ytor.

Pricerunner.se beskriver modellen som “robotgräsklipparnas herre på täppan med oslagbar funktionalitet för mycket stora ytor”, och de blev förtjusta i maskinens många goda egenskaper. De framhäver bland annat den osedvanligt höga klippkapaciteten, som ligger på upp till 5000 kvadratmeter. Detta är en extremt stor arbetsyta. Experterna berömmer även driftsäkerheten samt den kraftfulla och tystgående motorn.

Anledningar till att investera i Husqvarna 450X:

 • Oöverträffad tidseffektivitet
 • Driftsäker
 • Hög klippkapacitet
 • Tystgående
 • Lättprogrammerad
 • Välfungerande app

För dig med parkliknande trädgård

Husqvarna 450X är ett utmärkt val för konsumenter som har en väldigt stor trädgård. Den här modellen har en oerhört hög kapacitet och kan därför hantera ytor på upp till 5000 kvadratmeter. Den fungerar bra på både jämna och ojämna gräsmattor, och terränghanteringen är en av fokuspunkterna hos den här modellen. Produkten är nämligen gjord för att kunna klippa gräs under svåra förhållanden, vilket även inkluderar sluttningar och kanter. Den klarar därför av lutningar på upp till 45 procent, eller 24 grader.

Det här är en robust och hållbar robotgräsklippare, och om du behandlar den med omsorg kommer din investering att hålla länge. Ett garage för din Husqvarna robotgräsklippare skyddar den till exempel mot frostskador under vintern.

Extremt lång drifttid

Installation av terrängkit på Husqvarna Automower 305, 310/315 mark II och Automower 405x/415x

Husqvarna 450X har flera olika fokusområden, och det tredje av dessa är drifttiden. Den är nämligen otroligt hög på hela 260 minuter. Maskinen sköter allt jobb själv, och det intelligenta innanmätet ser till att klippningen sköts så effektivt som möjligt.

Det finns dessutom en välgjord app som ger dig så gott som full kontroll oavsett var du befinner dig. Via appen kan du både kontrollera och övervaka gräsklipparens handlingar. Observera att appen till Husqvarna 450X är mer välutvecklad än hos många av konkurrenterna. Detta kan faktiskt vara den robotgräsklippare som har den bästa appen bland modellerna i Husqvarnas sortiment.

Som en extra bonus finns det ett ordentligt stöldskydd med både larm och en unik PIN-kod. Detta kommer att hålla din Husqvarna robotgräsklippare så säker som möjligt. En specialtimer följer även tillväxten hos gräset och anpassar klippningen till olika växtstadier.

 • Toppbetyg i test av robotgräsklippare
 • För stora trädgårdar i parkstorlek
 • Tystgående
 • Lång drifttid
 • Osedvanligt välgjord app

Specifikationer för Husqvarna 450X – basfakta

Tillverkare, modell: Husqvarna 450X Typ: Robotgräsklippare Arbetsyta: 5 000 kvadratmeter Klippbredd: 24 cm Klipphöjd: 20-60 mm Klippsystem: Pivotknivar Maximal lutning: 45 % (24 grader) Ljudnivå: 58 dB Batteridriven: Ja Drifttid per laddning: 260 minuter Laddningstid: 75 minuter Kan styras från en app på telefonen: Ja, via Bluetooth Höjd: 31 cm Bredd: 56 cm Längd: 72 cm Vikt: 13,9 kg

Husqvarna Automower 315 Mark II

i samarbete med PriceRunner

Anledningar till att investera i Husqvarna Automower 315 Mark II:

 • Smart och effektiv
 • Driftsäker
 • Goda terrängegenskaper
 • Tystgående
 • Lättprogrammerad
 • Utmärkt app

Mångsidig modell

Husqvarna Automower 315 Mark II fungerar för många olika typer av konsumenter, och detta är en av anledningarna till att modellen är så populär. Den är inte den mest avancerade maskinen i sortimentet men kan klippa en yta på upp till 1500 kvadratmeter.

Tack vare mångsidigheten kan modellen hantera både jämna och ojämna trädgårdar, vilket är en stor fördel. Hjulen är terränggående och fastnar därför inte särskilt lätt. Själva kroppen är dessutom gjord för lutande mark, och gräsklipparen klarar därför en lutning på upp till 40 procent, eller 22 grader.

Robust och kraftfull modell med ett bra pris

Det finns många fördelar med Husqvarna Automower 315 Mark II, och en av dessa är priset. En Husqvarna robotgräsklippare kommer aldrig att vara en billig investering, men sett till sammanhanget har den här modellen definitivt ett överkomligt pris. En annan fördel är robotens driftsäkerhet och robusta konstruktion. Den är gjort för att hålla, och du kan även förlänga livslängden genom att förvara din Husqvarna robotgräsklippare i ett garage under vintern.

Du kan själv justera klipphöjden mellan 20 och 50 millimeter, och inom detta intervall finns det nio inställningar att välja mellan. Gräsklipparen går på batteri och kan arbeta i ungefär 60 minuter innan den måste vända tillbaka till laddstationen. Där tar det cirka en timme för batteriet att laddas fullt igen, vilket är ganska standard för Husqvarnas robotgräsklippare.

 • Toppbetyg i test av robotgräsklippare
 • Mångsidig modell
 • Utmärkt för svårare terräng
 • Överkomligt pris
 • Perfekt för många typer av konsumenter

Specifikationer för Husqvarna Automower 315 Mark II – basfakta

Tillverkare, modell: Husqvarna 315 Mark II Typ: Robotgräsklippare Arbetsyta: 1 500 kvadratmeter Klippbredd: 22 cm Klipphöjd: 20-50 mm Klippsystem: Pivotknivar Maximal lutning: 40 % (22 grader) Ljudnivå: 60 dB Batteridriven: Ja Drifttid per laddning: 60 minuter Laddningstid: 70 minuter Höjd: 25 cm Bredd: 51 cm Längd: 63 cm Vikt: 9,2 kg

Guide: Så här underhåller du din robotgräsklippare

Husqvarnas robotgräsklippare är inte direkt billiga, och det är därför bäst att underhålla roboten och ta hand om den ordentligt. På så vis kan du förlänga maskinens livslängd rejält. Baserat på expertinformation från tillverkaren Husqvarna berättar vi här vad du ska göra: Rengöring Först och främst är det viktigt att avlägsna löv, grenar och gräs en gång i veckan. En veckorengöring är generellt sett en viktig del av en optimal underhållsrutin. Här bör du även torka av utsidan med en fuktig trasa och rengöra undersidan med en torr borste eller svamp. Du bör inte använda vatten för att rengöra undersidan.

Håll knivbladen vassa Om maskinen har lösa knivar bör du med jämna mellanrum kontrollera så att de sitter kvar och att de inte har skadats av stenar eller liknande. Slipa knivarna när de blivit slöa.

Förvaring Innan du ställer undan din Husqvarna robotgräsklippare i garaget bör du rengöra maskinen ordentligt. Det får heller inte bli minusgrader i förvaringsutrymmet. Låt gärna laddaren stå på samma ställe i en torr och frostfri miljö.

Så här installerar du din Husqvarna robotgräsklippare

Om du har skaffat en robotgräsklippare från Husqvarna är du säkert nyfiken på hur du installerar den. Baserat på information direkt från Husqvarna berättar vi här hur du kommer igång med din nya maskin:

Laddstationen: Ställ laddstationen i mitten av gräsmattan på en plats där gräset är jämnt. Var noga med att placera den i närheten av ett eluttag och inte för nära vattenspridare. Se även till att laddstationen inte står i direkt solljus.

Batteriet: Placera roboten i laddstationen och låt batteriet laddas. Detta kan ta upp till 100 minuter. 3. Begränsningskablarna: Begränsningskablar berättar för roboten var den ska klippa gräset. Först måste du dock lägga ut dem längs kanten på den yta som du vill att maskinen ska klippa. Kablarna fästs i marken med de inkluderade märlorna. Om det finns områden i gräsmattan som roboten ska undvika kan du skapa små “öar” med kablarna, till exempel runt rabatter och lekplatser. 4. Guidekabeln: Guidekabeln är en kabel som robotgräsklipparen använder för att hitta tillbaka till laddstationen när batteriet börjar ta slut. Fäst ena änden av kabeln i laddstationen och lägg ut den fram till begränsningskabeln i den bortersta änden av robotens arbetsområde. 5. Inställningarna: Mata in PIN-koden till produkten för att få tillgång till inställningarna. Du kan till exempel ange önskad klipphöjd och arbetstimer, och därefter påbörjar roboten arbetet så fort batteriet har laddats fullt.

Guide: Allt du behöver veta om din robotgräsklippare

Här nedanför hittar du en guide med svar på ett antal vanliga frågor om robotgräsklippare. Guiden är baserad på expertinformation från tillverkaren Husqvarna:

Hur mycket manuellt arbete krävs om man har en robotgräsklippare? Det enda manuella arbete du behöver utföra är att lägga begränsningskablar, justera inställningarna samt rengöra gräsklipparen. Maskinen sköter klippningen helt själv.

Det enda manuella arbete du behöver utföra är att lägga begränsningskablar, justera inställningarna samt rengöra gräsklipparen. Maskinen sköter klippningen helt själv. En robot klipper gräsmattan åt dig så att du slipper göra det själv. Du kan därför spara väldigt mycket tid – framförallt om du har en stor gräsmatta.

Väsnas maskinen? En robotgräsklippare brukar ha en ljudnivå på ungefär 60 till 70 decibel. Som jämförelse har traditionella gräsklippare ofta en ljudnivå på upp till 100 decibel. Robotgräsklippare orsakar därmed betydligt mindre bullerproblem.

Är robotgräsklippare bra för allergiker? Allergiker kan få en betydligt lättare pollensäsong med en robotgräsklippare. Med en robot i trädgården som sköter gräsklippningen slipper allergikern utsättas för den stora mängd gräspollen som virvlas upp när man använder en traditionell gräsklippare.

Hur länge tar det för roboten att klippa gräset? Hur länge maskinen behöver arbeta beror på hur stor gräsmattan är. I regel kan man säga att en robotgräsklippare behöver en till fem timmar för att klippa allt gräs.

Hur stora trädgårdar kan robotgräsklippare hantera? Olika modeller är anpassade för olika stora ytor. De med högst kapacitet klarar av gräsmattor på upp till 5000 kvadratmeter. Om din trädgård är större än 5000 kvadratmeter kan du investera i två robotklippare som arbetar parallellt.

Behöver jag fortfarande en traditionell gräsklippare om jag har en robotgräsklippare? Nej, robotgräsklipparen kan hantera all klippning. Det kan dock vara nödvändigt att trimma gräset längs kanterna.

Kan en robotgräsklippare arbeta i en ojämn trädgård? Roboten kan utan problem problem köra i ojämn terräng tack vare de stora hjulen. Vissa modeller är även specialdesignade för ojämn mark.

Kan en robotgräsklippare hantera sluttningar? De flesta modeller klarar av lutande kanter och sluttningar. De mest kraftfulla maskinerna kan faktiskt hantera en lutning på upp till 70 procent.

Kan jag bestämma var robotgräsklipparen ska köra? Ja, du bestämmer klippområdet helt själv. Du behöver bara lägga ut begränsningskablar för att avgränsa den yta som roboten ska hålla sig inom. Om du vill skydda blomsterrabatter och liknande kan du även lägga ut en kabel runt dessa, lite som en ö i trädgården.

Ska begränsningskablarna grävas ner i jorden?

Du behöver inte gräva ner kabeln. Den kan mycket väl ligga ovanpå marken. Om du vill går det dock att gräva ner begränsningskablarna på ett djup av tre till tio centimeter.

Kan roboten arbeta när det regnar? Maskinen kan köra även när det regnar. Vid extrema väderförhållanden bör du dock ta in den.

Kan jag skydda min robotgräsklippare från stöld? Olika modeller kan ha olika typer av säkerhetslösningar. Det finns ofta ett larm samt en PIN-kod som måste anges innan maskinen kan användas. Vissa modeller har även GPS-spårning. Kommer roboten att krocka med eventuella hinder eller föremål?

Många maskiner har sensorer som förhindrar kollisioner. Du kan därför lita på att varken roboten eller föremålen i trädgården kommer att skadas. Kan jag styra robotgräsklipparen från min telefon?

Många modeller är utrustade med antingen Wi-Fi eller Bluetooth som möjliggör fjärrstyrning via telefonen. Detta sker då via en tillhörande app.

FAQ – Vanliga frågor

Om du är ute efter en välfungerande robotgräsklippare finns det många bra maskiner att välja mellan. Husqvarna står bakom flera av dessa, och följande nio modeller hör till de allra bästa: Husqvarna 310, Husqvarna 105, Husqvarna 430X, Husqvarna 315, Husqvarna 435X AWD, Husqvarna 550, Husqvarna 420, Husqvarna 535 AWD och Husqvarna 450X.

Robotgräsklippare kommer med många fördelar, och de kan till exempel vara en bra investering om du har en stor gräsmatta som du helst skulle slippa klippa manuellt. Husqvarna har tagit fram några av marknadens bästa robotgräsklippare, och med den här typen av maskin får du helt klart mer tid över till annat. Som en extra bonus behöver pollenallergiker inte utsätta sig för gräspollen från klippningen. Du behöver ju bara programmera roboten och sedan sköter den klipparbetet själv.

Husqvarna robotgräsklippare Test 2023: Använda källor

Pricerunner är en internationell jämförelsesajt där man kan söka efter en produkt och få fram priser från en mängd olika butiker. Detta innebär att det blir lättare att se var produkten är billigast. Pricerunner.se är den svenska versionen av hemsidan, och experterna därifrån genomför emellanåt tester av olika produkter. Här gäller det ett test av robotgräsklippare. Du kan läsa mer hos Pricerunner.se.

Andra relevanta tester och artiklar

I den här testartikeln om Husqvarna robotgräsklippare har vi tittat närmare på marknadens nio bästa modeller från Husqvarna.

Om du precis har börjat fundera på robotgräsklippare kan vi även tipsa om vår mer generella testartikel robotgräsklippare test. I den artikeln presenterar vi flera maskiner från olika märken, och där hittar du därför ett större utbud.

Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

Husqvarna 550

Husqvarna 550 har varit med i ett stort test av robotgräsklippare hos Pricerunner.se, där experterna provade och recenserade totalt 31 olika modeller. De blev riktigt förtjusta i den här produkten och gav den i slutändan en fin niondeplats i undersökningen. Experterna framhäver att det här är det bästa alternativet om man är ute efter en robotgräsklippare för offentliga miljöer.

Pricerunner förklarar att det här är en unik modell utan skärm, vilket innebär att den styrs helt och hållet från en app på telefonen. Fördelen med detta är att främlingar inte kan ändra några inställningar. Det finns även ett välfungerande sensorsystem som ser till att gräsklipparen inte krockar med något. Tack vare GPS-navigeringen får man dessutom en jämnare klippning. Som en bonus har modellen en “ypperlig” terränghantering och en väldigt lång drifttid.

Pricerunner.se förklarar att maskinen är gjord för offentliga miljöer och inte direkt för privata trädgårdar. Den har därför inga problem med ojämnheter och små hinder i form av fallfrukt eller kottar. Experterna sammanfattar upplevelsen så här: “Det här är en fantastiskt kompetent robotgräsklippare, men den kostar också därefter.”

Anledningar till att investera i Husqvarna 550:

 • Mycket bra terrängegenskaper
 • Extremt hög driftsäkerhet
 • Hög klippkapacitet
 • Bra hastighetskontroll

För stora gräsmattor

Husqvarna 550 är gjord för parker och andra offentliga miljöer, men den är även ett utmärkt alternativ för privatpersoner med en väldigt stor trädgård. Gräsklipparen klarar av ytor på upp till 5000 kvadratmeter, vilket är otroligt mycket. Den går fint på sluttningar och på ojämn terräng, och lutningar på upp till 45 procent, eller 24 grader, är inte några problem.

Den här modellen har en klassisk robotdesign men är ganska tung. Den väger nämligen knappt 14 kilo och är därför inte helt lätt att flytta på. Eftersom att gräsklipparen sköter sig själv efter programmeringen behöver man dock inte flytta på den särskilt mycket. Precis som experterna nämnde finns det inte någon skärm, och du installerar istället modellen via den tillhörande appen.

GPS-navigering

Det finns många fördelar med Husqvarna 550 2018. Modellen har bland annat ett GPS-system som kartlägger rutten för att undvika att vissa ställen missas eller körs över flera gånger. Sensorsystemet skapar dessutom en hög säkerhet eftersom att det gör att roboten kan upptäcka eventuella hinder längs vägen.

Du kan justera klipphöjden mellan 20 och 60 millimeter, och däremellan finns det nio inställningar att välja mellan. Gräsklipparen har en bred klippbredd på 24 centimeter och en väldigt lång batteritid. Med sin drifttid på 260 minuter kan man nästan säga att modellen är i en klass för sig. Detta är extremt mycket om man jämför med konkurrenterna, men då är maskinen även gjord för parkanvändning. Den kan faktiskt ha den längsta drifttiden av alla robotgräsklippare som Husqvarna har tillverkat.

Det tar sedan 60 minuter att ladda batteriet fullt, och laddningstiden är därmed densamma som hos robotar med en “normal” drifttid.

 • Toppbetyg i test av robotgräsklippare
 • Gjord för offentliga miljöer eller parker
 • Bra terränghantering
 • Otroligt lång batteritid
 • Kan enbart styras från appen

Specifikationer för Husqvarna 550 – basfakta

Tillverkare, modell: Husqvarna 550 Typ: Robotgräsklippare Arbetsyta: 5 000 kvadratmeter Klippbredd: 24 cm Klipphöjd: 20-60 mm Klippsystem: Pivotknivar Maximal lutning: 45 % (24 grader) Ljudnivå: 61 dB Batteridriven: Ja Drifttid per laddning: 260 minuter Laddningstid: 60 minuter Kan styras från en app på telefonen: Ja Höjd: 31 cm Bredd: 56 cm Längd: 72 cm Vikt: 13,9 kg

Husqvarna 105

Modern modell

Husqvarna 105 är ett bra val för dig som inte har en så stor trädgård och som föredrar en Husqvarna robotgräsklippare med den senaste tekniken.

Produkten är gjord för att klippa gräsmattor med en storlek på upp till 600 kvadratmeter. Maskinen fungerar dessutom lika bra oavsett om marken är slät och jämn eller mer gropig och sluttande. Den är gjort för att klara av en lutning på upp till 25 procent, vilket är en hel del.

Välfungerande sensorsystem

Husqvarna 105 är batteridriven och blir fulladdad på ungefär 50 minuter. Detta är inte särskilt lång tid, och du behöver därför inte vänta länge på gräsklippningen. När roboten upptäcker att batterinivån börjar vara låg återvänder den automatiskt till laddstationen för att ladda upp batteriet.

Husqvarna 105 har en justerbar klipphöjd, som kan ställas in mellan 20 och 50 millimeter, och en låg vikt på 6,7 kilo som underlättar hanteringen. Den allmänna säkerheten är hög tack vare ett larm och en PIN-kod, och roboten kan därför inte användas av någon annan än dig.

Som en extra bonus har gräsklipparen en låg ljudnivå på bara 61 decibel, och tillverkaren har även arbetat för att hålla energikostnaderna låga. Med den här modellen behöver du därför inte oroa dig för extra utgifter. Maskinen har en medelstor skärm med tydliga menyer och är därför lätt att programmera. De flesta av inställningarna är ganska självförklarande.

 • Toppbetyg i test av robotgräsklippare
 • Högteknologiskt innanmäte
 • Perfekt för varierande terräng
 • Flera sensorer
 • Hög säkerhet

Specifikationer för Husqvarna 105 – basfakta

Tillverkare, modell: Husqvarna 105 Typ: Robotgräsklippare Arbetsyta: 600 kvadratmeter Klippbredd: 17 cm Klipphöjd: 20-50 mm Klippsystem: Pivotknivar Maximal lutning: 25 % Ljudnivå: 61 dB Batteridriven: Ja Drifttid per laddning: 70 minuter Laddningstid: 50 minuter Höjd: 25 cm Bredd: 39 cm Längd: 55 cm Vikt: 6,7 kg

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta